GYIK

Általános Forex kérdések

A Rendszermappa a MT4 545-ös build verziójánál újabb változatokban szereplő új fogalom. A mappa minden olyan fájlt tartalmaz, amely a valós idejű robot/indikátor/szkript futtatáshoz szükséges, illetve a gyertyaadatok, sablonok, profilok is ebben a könyvtárban tárolódnak.

A legtöbb Windows rendszerben a MT4 telepítési könyvtára (ún. adatkönyvtár) és a rendszermappa két különböző helyen található meg, míg más esetekben egybeeshet.

Az MQL4 mappa tartalma

Rendszermappából nyílik az egyik legfontosabb mappa: MQL4.

 • Experts – expert advisorok (kereskedőrobotok),
 • Indicators – egyéni indikátorok,
 • Scripts – szkriptek (egyszeri futtatásra szánt MQL4 alkalmazások),
 • Include – forráskódot tartalmazó MQH és MQ4 fájlok, amelyeket más programok hívnak meg,
 • Libraries – függvénykönyvtárak MQ4 formátumban és belőlük fordított EX4 binárisok,
 • Images – képek, melyeket erőforrásként lehet használni,
 • Files – specifális “fájl sandbox” – az MQL4 alkalmazások fájlműveleteket kizárólag ide végezhetnek.

A Rendszermappa helye

A mappa helyét a legegyszerűbben a MT4 terminálból hívhatjuk elő. Kattintsunk a Fájl menü Rendszermappa megnyitása (Open Data Folder) lehetőségre! A felugró könyvtáron belül lévő MQL4 mappába másoljunk be minden olyan expertet, indikátort és szkriptet, amelyre szükségünk lehet a jövőben.

Amennyiben egy program nem jelenik meg a bemásolás és MT4 újraindítás után, nagy valószínűséggel rossz helyre másoltad be azt. A fenti bekezdés alapján keresd meg a helyes könyvtárat, és oda másold be a programokat!

Forrás: radu.hu

Hogyan lehet lezárni egy nyitott pozíció egy részét?

A kérdés tehát másképpen fogalmazva: hogyan kell rész-zárni? A MT4 nem teljesen intuitív felületén ez semmiképp sem magától értetődő feladat, ezért leírom és illusztrálom a rész-zárás módszerét.

Mikor lehet szükség rész-zárásra?

Sok ilyen helyzet lehet, azonban a leggyakoribb használati eset az, amikor profitos helyzetekben az érintett pozíció egy bizonyos részét (például felét) szeretnéd zárni.

Hogyan tudok rész-zárni?

A rész-zárás sok kereskedést támogató segédprogram is meg tudja oldani, azonban most a “meztelen” MT4-es módszert mutatom be, amely minden terminálban alkalmazható.

Az alábbi lépéseket tedd meg a rész-zárás érdekében:

 1. A nyitott pozíciók listájában kattints jobb egérgombbal a részben zárni kívánt pozíción

Rész-zárás a Metatrader4-ben

Rész-zárás a Metatrader4-ben

Fontos, hogy a pozíció egy része csak akkor zárható, ha az adott lotméret az instrumentum feltételrendszerében szereplő minimum lotméretnél nagyobb. Ha például a legkisebb nyitható lotméret 0.01 és pont ekkora pozíciónk van nyitva, akkor ezt a pozíciót nem lehet rész-zárni. Továbbá a zárni kívánt pozíciórésznek is legkevesebb a minimum lot lépésköznek kell lenni; azaz ha van egy 4.00 lot méretű pozíciónk és a legkisebb lot lépésköz 0.1, akkor nem fogunk tudni 0.1-nél kisebb részt zárni.

 1. A megjelenő ablak gyakorlatilag az a panel, ahol TP/SL értékeket szoktál állítani. Az ablakban van egy Típus nevű lenyitható lista; kattints rá bal egérgombbal és válaszd ki a Piaci végrehajtás lehetőséget! Fontos: nem a Zárás lehetőséget kell kiválasztanod, mert az egy teljesen más funkció!

Piaci végrehajtás

Piaci végrehajtás

 1. Most pedig írd át a Mennyiség mező értékét arra a lotméretre, amit zárni kívánsz! Alapból itt a pozíció teljes mérete szerepel majd. Én a példa kedvéért 2.00 lotot fogok zárni a pozícióból, azaz gyakorlatilag lezárom a felét.

Zárni kívánt lotméret megadása

Zárni kívánt lotméret megadása

Stop loss és Take profit mezőket ne módosítsd! Ezután érdemes még egyszer ellenőrizned, hogy megfelelően töltötted-e ki a zárandó lotméret mezőt; ha minden rendben, akkor a sárga záró gombon a zárni kívánt lotméret jelenik meg. Amennyiben a gomb szürke, akkor a zárni kívánt lotmérettel van valamilyen probléma (lásd fentebb).

 1. a gomb megnyomása után a számlatörténetben megtalálod a lezárt pozíciódat, melynek ticket száma a rész-zárás előtti pillanat ticket száma. A lezárt pozíció Megjegyzés mezőjébe bekerül a to #új ticket szám (pl. to #123456) szöveg, amely megmutatja az új, még létező fele akkora méretű pozíció ticket számát.

Az új pozíció megjegyzése pedig a from #eredeti ticket szám szöveget tartalmazza, azaz a megjegyzés alapján tudható, hogy mely pozícióból történt rész-zárás.

Fontos tudni:

 • a részleges zárás egy olyan művelet, amely eltávolítja az érintett pozíciók korábbi megjegyzését (ha volt nekik)
 • az érintett eredeti pozíció minden paramétere ugyanaz marad; vagyis az új (mesterségesen létrehozott) pozíció nyitóára ugyanaz marad, mint az eredeti. A költségek – például felgyülemlett swap, illetve a jutalék – is darabolásra kerül a zárásnál megadott méret alapján az egyenes arányosság szabálya szerint.

Forrás: radu.hu

A “nem működésnek” is több oka lehet. Most a legegyszerűbb okokat gyűjtöttem ki.

A chart jobb felső sarkában egy “szomorú arc” jel (smiley) van

1. hibalehetőség: lehetséges, hogy az AutoTrading főkapcsoló van kikapcsolt állapotban. Ez azt jelenti, hogy a terminálon belül egyetlen robot számára sem engedélyezett a kereskedési műveletek végrehajtása, hiszen ezt a gomb kikapcsolt állása megakadályozza.

Megoldás: kapcsold be az AutoTrading gombot a felső menüsorban

2. hibalehetőség: az is előfordulhat, hogy az AutoTrading főkapcsoló be van ugyan kapcsolva, de továbbra is szomorú arc jelzi: valami nincs rendjén. Egészen pontosan az Élő kereskedés engedélyezése jelölőnégyzet nincs bepipálva. Ezt az opciót helyileg a robot tulajdonságai között (jobb klikk -> Expertek -> Tulajdonságok menü vagy F7 billentyű), vagy központilag (Eszközök -> Beállítások -> Expertek) lehet beállítani. Érdemes a jövőre nézve az utóbbi mellett dönteni, hiszen akkor a jövőben nyitott chartokra helyezett robotok tulajdonságainál a jelölőnégyzetek már az új alapbeállításokkal lesznek ellátva.

Megoldás: jelöld be az Élő kereskedés engedélyezése opciót!

Fontos tudni:

 • a már nyitott chartokon egyenként kell elvégezned a módosításokat;
 • amennyiben a fenti két lehetőség bármelyike miatt a robotkereskedés nincs engedélyezve, attól még a robotok működnek, csak kereskedési műveleteket nem tudnak végrehajtani az olvasáson kívül. Erre érdemes odafigyelni – főleg a régebbi robotok esetén – hiszen amennyiben a robot hibanaplót vezet, akkor a gyakori hibaüzenetek kiírása miatt a naplófájlok mérete folyamatosan növekszik majd. Ez feleslegesen csökkenti a szabad lemezterületet, és veszélybe sodorhatja a többi, még aktívan működő robot biztonságos működési körülményeit is.
 • ellenőrizd az Általános panel többi beállítását is, ha azok érinthetik a robotod működését! (például: DLL import engedélyezése)

A chart jobb felső sarkában egy “mosolygó arc” jel (smiley) van

Amennyiben a robot főkapcsoló be van kapcsolva és a kis arc is mosolyog, jó úton vagy: a robot számára most már lehetővé válik a működés. Amennyiben mégsem működik, ellenőrizd a terminál jobb alsó sarkában lévő kapcsolatjelzőt: itt két számot kell látnod, egy per jellel elválasztva. Amennyiben itt a “Nincs kapcsolat”, “Érvénytelen számla” vagy egyéb hibaüzenetet látsz akkor a brókerhez való kapcsolódás sikertelen, ami természetesen a robot futását is akadályozza. Ellenőrizd az internetkapcsolatot, a belépési adataid helyességét!

Az MT4 minden lépését naplózza, az Expert Advisorok úgyszintén.

Meg kell vizsgálni minkét naplót, az 1-es a roboté, a 2-es az MT4 működését dokumentálja.

Először kellene keresni egy olyan szituációt, amikor a robotnak a stratégia szerint nyitnia kellett volna. Utána megkeresni a naplóban az adott időpontot, ott pontosan le lesz írva miért nem nyitott.

Ha valamilyen hibakódoz említ (Error code) akkor azt itt lehet beazonosítani:

https://book.mql4.com/appendix/errors

Lehet, hogy az MT4 működésében volt hiba, akkor ezt a naplót is át kell böngészni.

Forrás: radu.hu

A set (ejtsd: szet) fájl egy robot paramétereinek és azok értékeinek fájlba mentett listája.

A robotok a chartra helyezéskor a gyárilag beléjük kódolt értékekkel ajánlják fel a paramétereiket. Sokszor jól jöhet, hogy egy robot temérdek paraméterét nem mindig kézzel állítjuk be újra és újra, hanem egy kattintással egy korábban mentett beállításlistát töltünk be.

A kimentés során egy kisméretű, .set kiterjesztésű fájlt kapunk, amelyet a visszatöltésnél ugyanilyen egyszerűséggel tölthetünk be.

Betöltés és Mentés gombok használhatóak a paraméterlista kimentéséhez és visszaolvasásához.

A kimentett paramétereket a valós idejű és backteszt futtatások során is felhasználhatjuk.

A backteszt beállítási panel egy kissé eltér a valós idejű futtatás paneljától, az első jelölőnégyzetes, valamint az utolsó három oszlop (Start, Lépés, Stop) az optimalizációhoz kapcsolódik, így azok értékei lényegtelenek az egyszeri backtesztek futtatása során.
Amennyiben egy paraméter neve megváltozik a robotban, a korábban mentett set fájlban lévő érték már nem kapcsolódik hozzá egyértelműen, ezért betöltés során az adott paraméter és értéke átugrásra kerül.

Ha tehát valaki azt kéri tőlünk, hogy: “Küldd át a set fájlt!”, akkor arra gondol, hogy a robot érintett beállításait a beállító panel Mentés gombjára kattintva egy set fájlba mentsük ki, és azt küldjük el neki e-mailen, vagy bármilyen más csatornán keresztül.

Forrás: radu.hu

A magic szám (magic number, ejtsd: medzsik námber) a Metatrader platformon belül a robotok által nyitott pozíciókat hivatott elkülöníteni. A kézi kötéseknek nincsen magic számuk (helyesebben van, csak értékük nulla), míg a robotok szükségszerűen használják a magic számot.

A magic szám célnak több célja van:

egy számlán szeretnénk több különböző robotot, vagy egy robotból több példányt futtatni
ha egy robotból egyazon instrumentumon szeretnénk több példányt futtatni, elkülöníti a példányok egyes pozícióit egymástól
Amennyiben egy darab robotot futtatunk, akkor elviekben nem lenne fontos a magic szám használata. Azonban ha az ember egy kézi kötést eszközöl a robot futása közben, akkor máris felborul(hat) a robot pozíciókezelési rendszere.

A magic szám értéke -2 147 483 648 -tól 2 147 483 647 -ig terjedhet (természetesen a nulla kivételével!), de jellemzően csak pozitív tartományban szokás használni.

Kézi kötésnek magic számot adni nem lehetséges. Ezt megkerülni úgy lehet, hogy egy szkript segítségével nyitjuk meg azt a pozíciót, amelyet egyébként kézzel nyitnánk bármiféle segédeszköz nélkül. A szkripttel megoldható a magic szám megadása is.

Előfordulnak robotok, melyek fittyet hánynak a többi pozícióra és például magic szám nélkül dolgoznak. Ezek az eszközök sok problémát okozhatnak, ha nem egyedül futnak az adott számlán vagy esetleges kézi kötésekkel találják szembe magukat.

Forrás: radu.hu

Azt hiszem egy videó többet mond mint 100 oldal. Az erről szólót itt lehet megtekinteni:

Bár ez általánosságban beszél a telepítésről, de értelemszerűen ez mindig ugyan úgy zajlik. Kicsit megtévesztő, hogy az experteknek, indikátoroknak és a scripteknek is .ex4 a végződése. Általában ha kap egy csomagot, a gyártó biztosan leírja melyik-melyik.
Az Experteket (robot) értelemszerűen a Rendszermappa/MQL4/Experts, az indikátorokat (ha van) a Rendszermappa/MQL4/Indicators, a scripteket (ha van) pedig a Rendszermappa/MQL4/Scripts mappába kell bemásolni, majd frissíteni az MT4-et, vagy újraindítani.
Az Expert Advisorokhoz, de néha az indikátorokhoz is szoktak küldeni set fájlokat (végződése .set). Ezek az illető Expert vagy indikátor ajánlott beállításait tartalmazzák és a chratrahúzás után be lehet tölteni őket a robotba vagy indikátorba. Telepítési helyük: Rendszermappa/MQL4/Presets (ez után nem kell újraindítás)
Néhány robothoz pass-fájlt is adnak, ezt a Rendszermappa/MQL4/Files mappába kell betenni. Ha az ember backtesztelni akarja a robotot, akkor a passfájlt a Rendszermappa/Tester/Files mappába is be kell másolni.

Értesítések az MT4-ről

Nem minden Expert Advisor küld értesítést, ez csak azokkal működik, amelyek ezt a funkciót támogatják.

A Metatraderben meg kell adjuk hová küldje az értesítést.

Nyissuk ki az “Eszközök/Beállítások” ablakot.

Ez után töltsük ki a formulárt a saját adatainkkal. A teszt gomb megnyomása után a rendszer elküld egy tesztmailt, hogy lássuk működik e. Sajnos nem mindegyik email-cég engedélyezi ezt a fajta küldést. Akkor sajnos nincs mit tenni. Pech… (Azért előtte ellenőrizze nem írt e el valamit!)

Először töltsük le a mobil Metatradert a Google-Play ill. Az Apple-Store felületéről.

Majd meg kell keresni a brókert, és bejelentkezni saját számlánk adataival.

A jobb alsó sarokban található beszéd-buborék szimbólumra kattintsunk, majd kattintsunk felül a nagyítóüveg előtti MQID szimbólumra.

Itt kiírja a mi saját kódunkat, amely a My ID utáni kód.

Ha felírtuk magunknak leokézhatjuk.

Most térjünk vissza a Metatraderünkhöz.

Az “Értesítések” fülön lévő ablakban tegyünk egy jelet a Push értesítések engedélyezéséhez.

A MetaQuotes ID sorába írjuk be a telefonunkról megjegyzett kódot, majd lehet tesztelni.

Ez után ha az Expert Advisor támogatja, mindig értesítést kapunk nyitásról zárásról, vagy esetleges problémáról.

Fizetéssel kapcsolatos kérdések


 1. Válassza ki a terméket (példánkban a VGX Expertet), és kattintson a nyíllal jelölt gombra:
 2.  Ez után ne jelentkezzen be, hanem kattintson a nyíllal jelölt gombra:
 3. Itt befejezheti a fizetést a kártyájával.

Ha a PayPallal kíván fizetni:

A következő webcímben lévő X-ek helyére írja be az árat és másolja be az így nyert URL-t a böngészője címsorába, majd Enter.

https://www.paypal.me/GezaVarkuti/XXX

Pl. ha az ár 49 €: https://www.paypal.me/GezaVarkuti/49

Ha a banki átutalást választja:

Varkuti Geza

Hellenic Bank
Arch. Makarios III Ave.
3021 Limassol Cyprus

IBAN: CY74005002400002400163031801

Swift/BIC: HEBACY2N

Ha a címemet is kérdezik:

Varkuti Geza

Amathusa Coastal Heights B203
Iras str.2
Agios Tychonas
4532 Limassol
Ciprus

Kézpénzküldés:

A fogadó személy neve: Várkuti Géza

Személyi igazolvány száma: 946447CE

Devizanem: EUR

Célország: Cyprus


A Forex alapjai

Az üzletekben kapható a Forex trading című könyvem. Példákon keresztül vezetem be a kezdőket a Forex kereskedés rejtelmeibe.

Vagy nézze meg 13 részes videósorozatomat, kezdetektől a haladó szintig..

Kattints ide


Segítségre van szüksége?

Forduljon hozzánk bizalommal:

Vásárlásokkal, jelentkezésekkel kapcsolatban: info@varkuti.eu

Expertekkel, robotokkal, vagy egyébb technikai kérdéssel: support@varkuti.eu