Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy az ember általában azért ment egy bankba, mert betette azt a pénzt, amit meg akart spórolni nehezebb időkre, vagy valamilyen konkrét célra. Még nem volt internet, az ember vagy kézpénzben egyenlítette ki mondjuk a villanyszámláját, vagy a póstára vitte és egy utalvánnyal adta fel. A mai értelemben vett átutalás még nem létezett. A bank, akkoriban az OTP tehát azért volt hogy biztos helyen legyen az ember pénze. OTP ugye azt jelenti, hogy Országos Takarékpénztár.
Emlékszem, amikor családommal Németországba emigráltunk, nekem teljesen idegen volt, hogy az emberek alig tartottak maguknál vagy otthon kézpénzt. Az akkori munkaadóm azzal kezdte, hogy hová utalja a fizetésemet. A fizetés egyből egy bankszámlára ment, és onnan utaltuk a fizetni való számlákat. A kreditkártya még inkább a gazdag emberek privilégiuma volt, olyan kis ember mint én, nem is gondoltunk rá hogy nekünk is lehet, vagy hogy egyáltalán szükségünk van e rá.
Németországban a bankok még ma is vadásznak a számlát nyitó emberekre. A Commerce Bank 100€-t egyből jóváír a számlára ajándékként, ha náluk nyitod meg. Az egészből azt akarom kihozni, hogy a bankok a lakosság szolgálatában álltak és ne legyünk igazságtalanok a többség ezt is teszi.

De mint mindennel a világon, amit el lehet rontani, azt el is rontják. Úgy látszik akceptálnunk kell, hogy a génünkben van az önpusztító “adottság”.Gondoljunk csak a vallásra (Az Isten “A” nevében elpusztítani az Isten “B” hívőit), az atomenergiára (lásd Hirosima, Nagaszaki, Csernobil, hidegháború), vagy arra rendszerre, hogy egy fiatal emberre ráadnak egy (egyen)ruhát és megtanítják hogyan kell meggyilkolni a más színű (egyen)ruhát viselő fiatal embert, akit nem is ismer és semmi baja sincs vele. stb. stb.
Ha már az abszurdumoknál vagyunk: talán ismerik azt az igaz történetet, amikor az első világháború első karácsonyán a katonák este gyertyát gyújtottak, kijöttek a lövészárkokból és a németek együtt énekelték a Csendes éjt az angol katonákkal, majd visszamentek a lövészárkokba és megpróbálták megölni egymást.
Sajnos a végtelenségig folytathatnám, de nagyon elkanyarodtam. Maradjunk a bankoknál.

Elkezdtek egymás között üzletelni a rájuk bízott pénzzel és innen kezdve a morál szó teljesen törölve lett az érintettek szótárából.
Talán ismerik a HSBC óriás bank történetét, ahová a drog-bárók csicskásai talicskával vitték be a kézpénzt és fizették be egy bankszámlára, ezzel megmosva legálizálva (tényleg így történt, nem túloztam) Szóval pénz és morál…
Az első pénzügyi produktumok, a részvények már nagyon régen léteznek, de a találékonyság nem ismer határt. Újabb és újabb invesztíciós lehetőségeket, financiális “produktumokat” találtak fel. Gondolom hallott már opciókról, derivátokról, swapciókról és ehhez hasonló kifejezéskről. Ezek még többé kevésbé átlátható dolgok, de itt még régen nincs vége a felsorolásnak.

Mondjuk egy cég A azt állítja hogy növelni fogja a hasznát. Cég B azt monja: fogadjunk, hogy nem fog menni. Cég C arra fogad cég D-vel, hogy cég B-nek igaza lesz e, viszont cég D cég A állítása ellen fogad. És így tovább. Ki lettek dolgozva olyan “instrumentumok, amelyek felépítését kis túlzással élve senki más nem érti, csak aki kitalálta, de miután valahogy hasznot lehet csinálni belőle, ezt mellékesnek tekintik és beszállnak a játszmába.
De persze senki sem vesz értéktelen dolgot, ezért valamilyen módon mérni kell az “instrumentum” értékét, kockázatát és megjelentek az u.n. rating agentúrok. Vagyis cégek amelyek feladata az lenne, hogy egy pénzügyi instrumentumot megvizsgáljanak és kockázatukat osztályozzák mint az iskolában, csak itt AAA, BBB, CCC összes kobbinációja lehetséges. A “tirple A” vagyis az AAA a legjobb. Ha egy pénzügyi produktum ezt a minősítést kapja, akkor ez mint biztos invesztíció van besorolva.
Igen ám de a Rating agenturákból is több van. Vagyis konkurenciában állnak egymással. Így történhetett meg, hogy egy instrumentum megkapta az AAA-t, pedig a pénzügyi produkt a papír értékét sem érte meg amire le volt írva. Mert ha Rating agantúr “Ezaneve” tudja, ha ő nem adja meg, akkor az illető majd elmegy az agentúr “Azanevéhez”, vagyis a konkurenciához és “Ezaneve” bevételtől esik el.
Pontosan ez történt az utolsó nagy válság, az amerikai ingatlanhitel buborék szétpukkanásánál. A rendszer résztvevői mind tudták, hogy hazugságokon alapszik ez az egész üzleti rendszer, de legalább a kipukkanásig betegre kereshetik magukat. Hogy a kipukkadásnál több millió amerikai elvesztette az otthonát, hajléktalanná vált, másik sok millió elvesztette az állását, a nyugdíjra félretett pénz egyszerűen eltűnt, az mellékes. Egyszerűen nem igaz, hogy a legfelső felügyeleti szerv a FED nem látta mi történik, de tudták, hogy a kormány a nagyobb bankokat nem hagyhatja bedőlni. (Meg is született a kifejezés: “Too big to fail”, vagyis túl nagy hogy tönkremenjen.) Így is lett, meg lettek mentve a kormány szubvenciójával, vagyis végülis az amerikai adófizetők finanszírozták honfitársaik, vagy akár saját maguk tönkretételét. Ez már perverz dolog nem?

Ahogy az elején írtam, ha sok pénzről van szó, a morál című kifejezés nem létezik.
Még valamit gondojunk meg. Az u.n. financiális szektorban magasan a legnagyobb a pénzforgalom, mint mondjuk az iparban vagy a mezőgazdaságban. Gondoljunk a Forex piac napi 5 trillió dolláros forgalmára, PEDIG a financiális szektor nem termel semmilyen értéket. Nincs semmilyen termék, mint egy autó, vagy egy pizsama.. Semmi sem termelődik, csak pénz van ide-oda tolva.
Csak arra jó, hogy néhányan teljesen szemérmetlen, abszurd összegeket tegyenek zsebre, hogy az ötödik aranyozott Bugattit, vagy egy privát szigetet vehessenek maguknak.

Egy jól működő, szigorúan regulált pénzügyi szektorra persze szükség van. A kölcsönök teszik lehetővé a cégeknek, hogy invesztálhassanak, több pizsamát gyárthassanak stb. Csakhogy ilyen rendszer nem létezik, csak az elrontott verzió.
Mint az elején említettem, a génünkben van, hogy amit el lehet rontani azt el is rontjuk.
Ha egyszer egy fejlett civilizációból származó földönkívüli körülnéz nálunk, akkor fejvesztve menekülni fog és karantén zónának sorolja be a Földet. Szomorú, nem? Kíváncsi vagyok a véleményetekre.


Néhány kifejezés magyarázata:

A pénzügyi eszköz olyan valós vagy virtuális dokumentum, amely bármilyen pénzbeli értéket magában foglaló jogi megállapodást képvisel.
A pénzügyi eszközök két típusra oszthatók: készpénzeszközök és származtatott eszközök.
A pénzügyi instrumentumok eszközosztály szerint is feloszthatók, ami attól függ, hogy adósság- vagy részvényalapúak-e.
A devizainstrumentumok egy harmadik, egyedi típusú pénzügyi eszközből állnak.